ESC23

Escapada de Cultura i Creació Digitals

Óscar Guayabero i Paloma G. Díaz

File Edit View Help

Neutopies o la necessitat de generar imaginaris de futur no distòpics.

Des dels inicis dels anys 80 s'ha anat creant un escenari on la distopia ha esdevingut hegemònica. Aquest fet, lluny d'activar propostes alternatives ha col·lapsat els imaginaris de futur desactivant el present en molts àmbits, des de l'activisme polític a l'ús de la tecnologia més avançada des de posicions progressistes. La por al futur està fent impossible treballar per un present no mercantilista. A partir del llibre "Neutopias. Nuevas Utopias y diseño de futuros" plantejem, des d'una visió més general (Oscar Guayabero) i des de la pròpia mirada sobre els entorns digitals (Paloma G. Díaz) la urgència de ser capaços d'imaginar futurs desitjables per a nosaltres però sobretot per a les pròximes generacions.

Paloma G. Díaz

Paloma G. Díaz és doctora en Ciències de la Informació, especialitat Imatge, experta en pràctiques artístiques digitals i tecnologies del control i vigilància per la UB (2001-2010). Creadora multimèdia i comunicadora interessada en noves metodologies de desenvolupament de projectes creatius i docents. Va començar la seva trajectòria professional dissenyant interactius. Va anar ampliant coneixements en gestió, cosa que la va ajudar a gestionar equips transdisciplinaris de treball per al desenvolupament de projectes multimèdia en diverses empreses i organitzacions, activitats que encara desenvolupa com a freelance. Actualment, combina aquest treball amb tasques de recerca i docència. Forma part de GREDITS, Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social de BAU.

Oscar Guayabero

Oscar Guayabero Curador d'exposicions, entre les quals destaca «Disseny per viure», un treball de recerca que va acabar en format expositiu al Museu del Disseny, i que va obtenir una gran repercussió a la premsa i al Premi Ciutat de Barcelona. L'exposició té continuïtat amb unes jornades anuals sobre disseny social.

Autor de nombrosos llibres sobre disseny i arquitectura, entre els quals destaquen "Retrat imperfecte de Curro Claret" on aborda el paper social del disseny a partir de converses creuades de Curro Claret amb dissenyadors i artistes, editat per Gustavo Gili; i "El disseny per al dia abans. Propostes per abans del col·lapse (a Escenaris postcovid) i com és possible evitar-ho o, almenys, intentar-ho", sobre les possibles respostes des del disseny a l'escenari global actual, editat per Experimenta.

Actualment, combina la docència a l'àrea del disseny sostenible i la història del disseny i la imatge a diverses escoles de Barcelona amb l'assessorament extern en matèria de comunicació a institucions i empreses i projectes curatorials.